Spoločenské


Astronóm, je tvor spoločenský, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí hneď prejavovať vzhľadom na to, že svoje obydlie väčšinou opúšťa pod rúškom tmy a sám nesúc čudné nástroje ďaleko od svetiel veľkomesta 🙂 Vzhľadom na nízku populáciu týchto jedincov rôzneho pohlavia sa ich výskyt z času na čas zhusťuje v rôznych lokalitách v časoch pre laika zdanlivo náhodných, alebo pravidelných až s astronomickou presnosťou. V tejto sekcii Vám prinášame niektoré z týchto udalostí, na ktorých sa zúčastnili aj členovia združenia SOLAR Hvezdáreň Senec.

 

41. Ebicykl – Slovenské nekonečno

25. – 26. júl 2024

V júli nás navštívila cyklistická expedícia astronómov a priaznivcov astronómie. Na dvoch kolesách už 41 rokov organizujú spanilé jazdy od hvezdárne k hvezdárni. Tento ročník Ebicykla mal svoju trasu naplánovanú aj cez Senec. „NULTÝ EBICYKL SE JEL TO LÉTO PŘED VELKÝM TŘESKEM“ jednalo sa o zaujímavú výzvu študenta, dopisom adresovanú Dr. Jiřímu Grygarovi, aby sa pridal k ich prázdninovej cyklistickej púti od hvezdárne k hvezdárni. Pre SOLAR Hvezdáreň Senec bola veľká česť hostiť účastníkov Ebicykla a aj samotného Dr. Jiřího Grygara, známeho legendárneho popularizátora astronómie, ktorý pri tejto príležitosti podpísal ďalekohľad VLST (Very Large Senec Telescope). Vo štvrtok 25. júla 2024 prilákala prvých účastníkov vôňa seneckých pirôškou. Motorizovaný sprievod a organizácia expedície Slovenské nekonečno boli pod taktovkou Slovenského zväzu astronómov. Priestory školy sa zaplnili bicyklami najrôznejších konštrukcií od klasických „favoritov“ po moderné elektrické a ani tandem bicykel nechýbal. Každý z účastníkov bol niečím výnimočný, ako napríklad Vítězslav Dostál – cestovateľ a cyklista, ktorý v rokoch 1994-1997 ako prvý Čech obišiel zemeguľu na bicykli, alebo páter Pavel Gábor – zástupca riaditeľa výskumnej skupiny Vatikánskeho observatória v Tucson USA a dokonca aj spoluobjaviteľ planétky SENEC Adrián Galád z FMFI UK v Bratislave. Veľké poďakovanie patrí ZŠ s VJM A. Molnára Szencziho za súčinnosť s prípravou tejto výnimočnej udalosti.

https://ebicykl.cz/folklor/co-je-ebicykl.html

Fulldome Festival Brno 2024

04. – 06. jún 2024

Zúčastnili sme sa na FFB Fulldome Festival Brno. Aj tento rok sme mali možnosť vzhliadnuť to najlepšie z najlepšieho vo fulldome produkcii. V súťažnom bloku krátkych filmov predstavili svoju tvorbu pod názvom Digital skychology aj kolegovia z Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

Mimo oficiálneho programu festivalu sa nám podarilo zorganizovať aj krátku prezentáciu pre účastníkov festivalu a predstaviť im projekt Kozmo a jeho dobrodružstvá.

Observatórium Deutsche Schule Bratislava

25. apríl 2024

Dostali sme pozvanie na slávnostné otvorenie novej hvezdárne v Bratislave, ktorá sa nachádza na Deutsche Schule Bratislava.
Bližšie informácie o projekte :
https://deutscheschule.sk/skola/projekty/observatorium/

XII. ročník vzdelávacieho workshopu pre planetária – Lakitelek, Kecskemét, Maďarsko

12. – 13. november 2023

XII. ročník vzdelávacieho workshopu pre planetáriá v maďarskom Kecskeméte a Lakitelek – XII. Planetáriumok és Bemutató Csillagvizsgálók Szerepe az Oktatásban Workshop.
Vzdelávacieho workshopu sa zúčastnili aj slovenské astronomické organizácie. Aj naše združenie prispelo svojou prezentáciou o činnosti seneckého planetária.


Zdroj: FaceBook Kecskeméti Planetárium

 


Zdroj: FaceBook Utazó Planetárium

Hvezdáreň a múzeum TIT Károlya Posztockyho – TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

11. november 2023

11. novembra 2023 sme sa zúčastnili znovuotvorenia Hvezdárne a múzea TIT Károlya Posztockyho – TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum. Pri príležitosti 50-teho výročia hvezdárne sa im podarilo prostredníctvom cezhraničnej spolupráce projektu Interreg spolu so Slovenskou ústrednou hvezdárňou v Hurbanove zrekonštruovať hvezdáreň, ktorá nesie meno astronóma Károlya Posztockého. V muzeálnej časti hvezdárne nájdete rozsiahlu zbierku dobových predmetov z jeho života. Posztoky v neďalekej obci Környe vybudoval astronomické observatórium – inšpirovaný príkladom fyzika a astronóma Mikuláša Thegeho Konkolyho, ktorý v tej dobe pôsobil v Hurbanove. Hvezdáreň sa nachádza na severe Maďarska, neďaleko Slovensko-Maďarského hraničného prechodu Komárno-Komárom a určite stojí za návštevu.

Astrofilm 2023

17. -19. október 2023

Od 17. do 19. októbra sa konal už 17. ročník medzinárodného festivalu astronomických filmov. V príjemnom prostredí Piešťanského kina Fontána sme sa zúčastnili recepcie a slávnostného otvorenia, ktorého súčasťou bola prednáška venovaná 100-ročnici vzniku planetária. Pri tejto príležitosti sa SOLAR Hvezdáreň Senec stala členom Asociácie planetárií Slovenska, ktorá má za úlohu zvýšiť povedomie, kvalitu vzdelávania, odborných programov a podporiť digitalizáciu planetárií na Slovensku.

KOZMO a jeho dobrodružstvá na filmovom plátne. Aj to sme zažili v posledný deň Astrofilmu v Piešťanoch.

Astronomické Slovensko 2023

27. – 29. september 2023, Učebno-výcvikové zariadenie UPJŠ v Danišovciach

Posledný septembrový víkend sme sa zúčastnili na konferencii Astronomické Slovensko 2023, ktoré organizuje Slovenská Astronomická Spoločnosť pri SAV. Predstavili sme posledné projekty združenia, ale aj nový film do planetária KOZMO a jeho dobrodružstvá.

Bližšie informácie o podujatí na stránke:
https://sas.astro.sk/2023/10/01/astronomicke-slovensko-2023-2/

foto: SAS SAV, AS 2023, Ľ. Hambálek

Fulldome Festival Brno 2023

06. – 08. júna  2023 sa uskutočnil FFB 2023, čiže FulldomeFestival Brno v planetáriu brnenskej hvezdárne.

Astrofilm 2022

18. – 20. október 2022

Na 16. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Piešťanoch získala cenu diváka rozprávka 3-2-1 LIFTOFF! od animačného stúdia Krutart, ktorú máte možnosť vidieť aj v seneckom planetáriu!

Slovenský dabing dobrodružno-animovaného filmu do planetária 3-2-1 Liftoff! z produkcie KRUTART vyrobilo združenie SOLAR Hvezdáreň Senec v roku 2022. Film finančne podporili Astros Solutions s. r. o., Spacemanic s.r.o., AGO Modra o.z. a dofinancovanie bolo zrealizované z 2% združenia.

Fulldome Festival Brno 2022

08. – 10. júna  2022 sa uskutočnil FFB 2022, čiže FulldomeFestival Brno v planetáriu brnenskej hvezdárne.

50. výročie založenia Hvezdárne a planetária Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci

29. apríl 2022

Pri príležitosti tohto krásneho okrúhleho výročia založenia observatórium pripravilo zaujímavý program.V rámci výročia bol zároveň predstavený projekt komplexnej modernizácie a rozšírenia priestorov vedecko-výskumnej a kultúrnej inštitúcie.

EXPO Dubaj 2020

EXPO 2021 a SENEC.
Máme niekoľko fotografií z Dubaja, kde momentálne prebieha ExpoDubaj 2020. Autorom fotografií je Jiří Šilha vedecký pracovník Univerzity Komenského v Bratislave.
Jeho výskum je zameraný na pozorovanie kozmického odpadu. Pri svojej prezentácii v Dubaji použil aj snímku zo seneckej celooblohovej kamery AMOS, ktorá zachytáva prelety satelitov Starlink.

Astrofilm 2021

15. ročník medzinárodného filmového festivalu ASTROFILM sa uskutočnil 12. – 14. októbra 2021 v Piešťanoch.

Fulldome Festival Brno 2021

27. – 30. júla 2021 sa uskutočnil FFB 2021, čiže FulldomeFestival Brno v planetáriu brnenskej hvezdárne.

Astrofilm 2020

13. október 2020

14. ročník medzinárodného filmového festivalu v Piešťanoch.

Huncokárske slávnosti Modra – Piesok 2020

18. júl 2020

Počasie nám na pozorovanie Slnka neprialo, ale aspoň sme prevetrali čočky, zrkadielka a ukázali ako funguje ďalekohľad pomocou ESO workshop.

Žeň objevů 2019

18. jún 2020

Hvězdárna a planetárium Brno – Žeň objevů 2019, doktor Jiří Grygar. Na prednáške bola spomenutá aj minuloročná XIII. Medzinárodná astronomická olympiáda IOAA 2019, kde sme boli v hodnotiacom teame.

http://www.solarastronomy.sk/sk/spolocenske/#ioaa2019

Astrofilm 2019

Na Astrofilm 2019 sme si boli vypočuť Mgr. Marianu Kováčovú z Centrum Slniečko n.o. a jej prestavenie malého Kozma. Máme záujem spolupodieľať sa na vytvorení náučno-výchovného programu pre hvezdárne a planetária na Slovensku, aby sa Kozmo dostal čo najližšie k deťom 😀

https://kozmove-dobrodruzstva.sk/

VEDECKÝ VEĽTRH 2019

13. septembra 2019 sme boli pozvaný na Veľtrh vedy 2019. Na veľtrhu sme mali workshop z ESO – Európske južné observatórium na témy: ako funguje šošovkový alebo zrkadlový ďalekohľad; ako by mal fungovať ELT – Extremly Large Telescope, či ako nám pomáha infračervené žiarenie pri pozorovaní.

http://www.vedeckyveltrh.sk/

2019 International Olympiad on Astronomy and Astrophysics

4. augusta 2019 sme sa stali súčasťou hodnotiaceho teamu XIII. Medzinárodnej astronomickej olympiády IOAA 2019, ktorá sa tento rok konala v susednom Maďarsku. Ako technický asistenti sme mali na starosti zabezpečenie a hodnotenie práce s ďalekohľadom počas nočného pozorovania účastníkov olympiády. Vidieť 90ks ďalekohľadov na jednej ploche, s ktorými pracuje viac než 250 študentov z celého sveta, je skvelý zážitok.

www.ioaastrophysics.org
www.ioaa2019.hu

Stretnutie MTT 2019 Tarján

25.  – 28. júla 2019. sa konalo trojdňové Stretnutie s ďalekohľadom v Maďarsku.

20. výročie vesmírnej misie Štefánik – autogramiáda

20. februára 2019 uplynulo presne 20 rokov od letu prvého sl. kozmonauta I. Bellu a jeho vesmírnej misie Štefánik. Pri tejto príležitosti sme mali možnosť stretnúť sa v Bratislave s 14 kozmonautmi z desiatich krajín.

Astrofilm 2018

12. ročníka medzinárodného filmového festivalu Astrofilm, ktorý sa konal v dňoch 9. – 11. októbra 2018 v KSC kino Fontána v Piešťanoch. Astrofilm organizuje Slovenská ústredná hvezdáreň.

http://www.astrofilm.sk/

Stretnutie MTT 2018 Tarján

09. – 12. augusta 2018. sa konalo trojdňové Stretnutie s ďalekohľadom v Maďarsku.

SPACE FEST 2018

23. – 24. júna 2018 sa uskutočnil  SPACE FEST 2018, prvý vesmírny festival. Presne pred rokom začala skCUBE, prvá slovenská družica svoju cestu vesmírom. Preto sme tieto narodeniny oslávili na festivale, ktorý bol venovaný kozmonautike a vesmíru. Festival organizoval občianské združenie SOSA – Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. My sme navštívili festival našim prenosným planetáriom. Na festivale sme sa stretli aj s plukovníkom Ing. Michalom Fulierom (náhradník Ivana Bellu), ktorý mal veľmi zaujímavú prednášku o výcviku kozmonautov. 

Fulldome Festival Brno 2018

06. – 09. júna 2018 sa uskutočnil FFB 2018, čiže FulldomeFestival Brno v planetáriu brnenskej hvezdárne.

Stretnutie MTT 2017 Tarján

17.-20. augusta 2017. sa konalo trojdňové Stretnutie s ďalekohľadom v Maďarsku.

Spoločné foto „účastníkov zájazdu“:
http://www.mcse.hu/wp-content/uploads/2017/08/MTT2017-csoport.jpg

Astrotábor Vrchteplá 2017

Astronomický klub Juraja Bardyho
PEAK – Púchovský eko-astro klub

12. – 13. august 2017

Štart skCube

23. júna 2017 sme sa zúčastnili štartu prvej slovenskej vesmírnej družice skCUBE. Družica bola vypustená o 05:59 LSEČ z Indie na rakete PSVL.

www.skcube.sk

Hvezdárna a planetárium Brno – Minifulldome festival Mirage IIID

14. apríla 2014 sme sa zúčastnili festivalu Minifulldom Mirage IIID, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Brnianskej hvezdárne. Premietanie filmov sa prebiehalo v digitáriu. Samozrejme nádherný obraz premietaných filmov v digitáriu zabezpečili ozajstný 3D zážitok / efekt. Pozreli sme si aj exploratorium, kde sú vystavené napríklad rôzne meteority alebo maketa Olympus mount z Marsu. Mali sme naozaj skvelý zážitok a dúfame, že sa nám podarí niečo podobné vybudovať v Senci.

AMACSIT 2008

Astronomické združenie UMA nás oficiálne pozvalo na stretnutie astronómov amatérov AMACSIT. Stretnutie sa uskutočnilo 10. mája 2008 v Blahovej.

Hvězdárna Valašské Meziříčí – Mezinárodní sluneční seminář 2007

12. – 14. októbra 2007 sa uskutočnil Mezinárodní sluneční seminář 2007 v priestoroch Hvězdárny Valašské Meziříčí. Seminár sa konal na počesť Medzinárodného heliofyzikálneho roku – IHY (International Heliophysical Year) s cieľom lepšie spoznať našu najbližšiu hviezdu.

Témou seminára bola stavba Slnka – začínajúc od jadra a končiac pri koróne – , vplyv Slnka na Zem.

Na seminári sa zúčastnili aj štyria naši členovia. Pomocou pripravených plagátov sme prezentovali : fotografie zo zatmenia Slnka, činnosť združenia na Seneckej hvezdárni a fotografie Slnka pomocou PST.

Budúci rok bude patriť planéte Zem a preto už teraz pripravujú prednášky o našej modrej planéte.

Konference s tematikou zatmění Slunce – SEC 2007

Od 25.8. do 26.8. 2007 se konala ve své historii již třetí víkendová konference s tematikou zatmění Slunce – Solar Eclipse Conference (SEC) 2007. Po belgických Antverpách (rok 2000) a anglickém Milton Keynes (rok 2004), přivítalo letos účastníky konference město Los Angeles v Kalifornii.

Konference byla oficiálně zahájena v sobotu 25.8. dopoledne na observatoři Griffith, která se nachází ve stejnojmenném parku na jižním svahu Mt. Hollywood uvnitř města Los Angeles. V sále místního planetária se konaly o víkendu přednášky jednotlivých delegátů. Hlavní tématem byla vnější vrstva sluneční atmosféry – koróna, která je nejlépe pozorovatelná při úplném zatmění Slunce.

Celkem bylo na konferenci přihlášeno kolem 140 osob z 20 zemí. Z tohoto počtu delegátů bylo 40 přednášejících. Největší zastoupení měli domácí Američané.

Z České republiky se zúčastnily konference tři osoby (jména jsou uvedena bez titulů) – profesionální astronom Marcel Bělík z Hvězdárny v Úpici, studentka matematiky VUT Brno Hana Druckmüllerová a amatérský astronom Jan Sládeček, pracovník ČHMÚ Praha. Ze Slovenska byl přítomen profesionální astronom Vojtech Rušin z AÚ SAV Tatranská Lomnica.

Kolegové Bělík, Druckmüllerová a Rušin měli připravené referáty týkající se sluneční koróny, poster Jana Sládečka obsahoval fotografie z průběhu slunečních zatmění.

Po zajímavých přednáškách byla konference ukončena v neděli 26.8., kolem 18.hod. místního času. Další setkání je plánováno na rok 2011. Konference se koná v letech v kterých nedochází k úplnému ani prstencovému zatmění Slunce.

(Jan Sládeček)

Stretnutie MTT 2007 Tarján

9.-12. augusta 2007. sa konalo  Stretnutie s ďalekohľadom v Maďarsku. Bolo to 3 dňové stretnutie astronómov amatérov a na túto akciu nás pozvali prednášať o našom združení.

Vo štvrtok sme traja – Kristy, Jaro a Klára – dorazili do tábora a potešilo nás, keď sme hneď na recepcii zbadali známe tváre. Potom sme išli pohľadať miesto na stanovanie. Samozrejme počasie nám neprijalo a bola zatiahnutá obloha. Vôbec sme nemohli pozorovať, tak sme si aspoň vypočuli večerné prednášky. Po prednáškach sme sa ešte pred stanmi rozprávali, ale dážď nás zahnal spať. Druhý deň sa začal tiež zamračene, ale napriek tomu sme postavili PST pred náš stan. Zbalili sme naše „spálne“ a utáborili sme sa pred jedálňou. Nakoľko Tarjan je neďaleko mesta Tatabanya – navštívili sme aj slávny bronzový pomník – Turul .
Po raňajkách nasledovali prednášky, ktoré sme si vypočuli. Počas prednášok sa vyčasilo a mohlo sa začať pozorovanie Slnka. Vzbudili sme dosť veľký záujem. Ľudia boli nadšený, keď sa pozreli cez PST, napriek tomu, že sa Slnko nachádza v minime a okrem probuterancii sa nič iné na povrchu Slnka nenachádzalo. Pomaly sa blížila naša „hodina“. Prezentáciu začala Klára – zhrnula doterajšiu činnosť združenia, po nej vystúpil Kristián a porozprával svoje skúsenosti s pozorovaním a fotografovaním Slnka. Prednáška sa vydarila a po prednáške sa s nami prišli ľudia porozprávať a získali sme veľa nových kontaktov.

Dúfame ,že aj na ďalších stretnutiach dostaneme možnosť prezentovať našu činnosť.

AMACSIT 2007

Astronomické združenie UMA nás oficiálne pozvalo na stretnutie astronómov amatérov AMACSIT. Stretnutie sa uskutočnilo 19. mája 2007 v Blahovej.

27. – 29. september 2023, Učebno-výcvikové zariadenie UPJŠ v Danišovciach

Posledný septembrový víkend sme sa zúčastnili na konferencii Astronomické Slovensko 2023, ktoré organizuje Slovenská Astronomická Spoločnosť pri SAV. Predstavili sme posledné projekty združenia, ale aj nový film do planetária KOZMO a jeho dobrodružstvá.

Bližšie informácie na stránke:
https://sas.astro.sk/2023/10/01/astronomicke-slovensko-2023-2/

17. -19. október 2022

Od 17. do 19. októbra sa konal už 17. ročník medzinárodného festivalu astronomických filmov. V príjemnom prostredí Piešťanského kina Fontána sme sa zúčastnili recepcie a slávnostného otvorenia, ktorého súčasťou bola prednáška venovaná 100-ročnici vzniku planetária. Pri tejto príležitosti sa SOLAR Hvezdáreň Senec stala členom Asociácie planetárií Slovenska, ktorá má za úlohu zvýšiť povedomie, kvalitu vzdelávania, odborných programov a podporiť digitalizáciu planetárií na Slovensku.